Skip to main content

Wat gebeurt er met onze kerk?

De Sint-Catharinakerk, beter bekend als de Lönse kerk, is het centrale punt van ons dorp. De geschiedenis van het gebouw gaat terug naar 1433, toen hier voor het eerst een kapel werd gebouwd. De toren dateert in uit 1907.

Maar de rol van kerkgebouwen binnen de Limburgse gemeenschappen verandert. Kerkdiensten worden steeds minder drukbezocht en op verschillende plaatsen worden nieuwe bestemmingen gevonden voor het kerkgebouw.

Kerkenpaspoort

Ook in Leunen zijn we als dorpsraad op onderzoek gegaan, naar hoe we het gebouw in de toekomst willen behouden en met mogelijk nieuwe toepassingen functioneel kunnen houden voor de gemeenschap. De Gemeente Venray en de Parochiefederatie Venray hebben alle kerken in de gemeente in kaart gebracht, met de karakteristieke kwaliteiten, erfgoedwaarden, toekomstperspectief en behoefte vanuit de gemeenschap. Je leest het kerkenpaspoort van Catharina en Urbanus Leunen hier.

Wat vind jij dat er moet gebeuren met het kerkgebouw? Begin september delen we een enquête, waarvan we hopen dat alle inwoners van Leunen die invullen. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat het kerkgebouw van en voor iedereen blijft.

X