Ben jij een verbinder, hou je van samenwerken en kun je goed coördineren? Ben je betrouwbaar, bied je een luisterend oor en kun je eigen grenzen bewaken? Dan zijn we in onze dorpen op zoek naar jou!
Met de inzet van dorpsondersteuners helpen we de inwoners van Leunen, Veulen en Heide (gemeente Venray) om als gemeenschap vitaler en sterker te worden en ook te blijven! Het sociale netwerk van mensen ontbreekt soms, is beperkt of wordt overbelast. De dorpsondersteuner brengt mensen bij elkaar, signaleert hulpvragen en stimuleert de SAMENredzaamheid. Het is de verbindende schakel met zorgverleners, jeugdconsulenten, welzijnswerkers, scholen, gemeente en organisaties.
Wat houdt het werk als dorpsondersteuner in?
Als dorpsondersteuner ga je eerst aan de slag met bekendheid en zichtbaarheid in het dorp. Je brengt de verschillende doelgroepen en hun specifieke knelpunten in kaart. Je krijgt de vrijheid om dit naar eigen inzicht uit te voeren. Daarna stel je samen met de klankbordgroep, bestaande uit inwoners van het dorp, doelen op en ga je aan de slag met concrete acties. Het is belangrijk dat je daarbij als dorpsondersteuner de rol van vrijwilligers en (zorg)professionals niet overneemt. Je bent een aanspreekpunt voor inwoners, maakt de hulpvraag helder en stelt samen een plan op. Je gaat inwoners actief betrekken en coördineert de inzet van vrijwilligers.
Welke competenties vinden we belangrijk?
- Sociaal- en communicatief vaardig
- Empathisch vermogen
- Eigen grenzen bewaken
- Betrouwbaar; ‘Zeg wat je doet, doe wat je zegt!’
Wat verwachten we van je?
- Je bent zelfstandig en kunt goed omgaan met enige vrijheid in je werk
- Je bent woonachtig in gemeente Venray en bekend met de sociale kaart
- Je hebt organisatorische eigenschappen en kunt overzicht bewaren
- Je hebt een MBO- of HBO- denk- en werkvermogen
- Je hebt ervaring met het werken e/o coördineren van vrijwilligers
- Je hebt ervaring met het werken in een team
- Je beschikt over computervaardigheden
- Je bent in het bezit van een rijbewijs B
Wat bieden wij?
Wij zijn op zoek naar één dorpsondersteuner voor Leunen (17 uur ), één dorpsondersteuner voor Veulen (6 uur) en één dorpsondersteuner voor Heide (6 uur). Een combinatie van deze uren is bespreekbaar.
- Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met de duur van 1 jaar.
We hebben de intentie om bij gebleken geschiktheid het contract te verlengen. Bekostiging met subsidiegelden is gegarandeerd tot 1 juli 2027. - Salaris conform de CAO Sociaal Werk, inschaling afhankelijk van kennis en ervaring.
- Een laptop en zakelijke telefoon in bruikleen en er is een scholingsbudget.
- Een hybride werkplek, kilometers onder werktijd worden vergoed.
- Vergoeding voor het aanvragen van een VOG.
- Een uitdagende, zelfstandige en flexibele functie in ontwikkeling. Waarbij je steeds intensiever gaat samenwerken met dorpsondersteuners van omliggende dorpen en intervisie mogelijk is.
- Een klankbordgroep met inwoners uit de dorpen om mee te sparren en om signalen, vraagstukken en oplossingsrichtingen te kunnen bespreken.
- Werktijden zijn in overleg flexibel in te zetten voor een goede balans tussen werk en privé.
Ben je na het lezen van deze vacature enthousiast geworden, ben je op zoek naar een betekenisvolle baan? Ben jij onze verbinder? Mail dan jouw motivatie en CV uiterlijk 12 mei 2025 naar: dorpsondersteuning@dorpsraadleunen.nl. Sollicitatiegesprekken vinden plaats vanaf half mei. Heb je vragen? Dan ben je altijd welkom om telefonisch contact op te nemen met Jose Voermans; 06-57434880.
Benieuwd naar een korte beschrijving van onze dorpen?
In Leunen, Veulen en Heide bestaat een rijk verenigingsleven. Er zijn verschillende sport- en culturele verenigingen gevestigd, waar tal van activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud. Veel verenigingen bestaan uit leden van alle drie de dorpen, voorzieningen worden dan ook gezamenlijk beheerd en gebruikt.
Wat Leunen kenmerkt is dat veel inwoners oorspronkelijk niet uit Leunen komen. De dorpskern van Leunen grenst aan de dorpskern van Venray en is daarom gemakkelijk te bereiken. Het aanbod van levensbestendige woningen is beperkt, inwoners zijn daardoor genoodzaakt naar elders te vertrekken. Tegelijkertijd wonen er nog veel ouderen in het ouderlijke huis, vaak in het buitengebied. Jongeren zijn lastig te binden met het dorp, er is dan ook weinig zicht op sociale en psychische problematiek onder de jeugd.
Veulen heeft voor het geringe aantal inwoners een actief verenigingsleven, waar jong en oud veel onder elkaar komen. De draagkracht naar elkaar is groot. We zien echter dat de binding met het dorpsleven verwatert, onder andere beïnvloedt door het feit dat er sinds 2014 geen basisschool meer is in het dorp. Het wordt veel moeilijker om de ouders en jeugd te bereiken en zaken te realiseren. In het dorp zijn weinig ondersteunende voorzieningen voor ouderen en mindervaliden. Deze zijn daarom veelal aangewezen op hun eigen netwerk. In Veulen komen ook steeds meer arbeidsmigranten wonen. Zij zijn veelal door de taalbarrière en onbekendheid met de tradities en feesten in ons dorp sociaal minder betrokken.
Heide is een klein, ondernemend dorp dat altijd in beweging is. Sinds de sluiting van de basisschool in 2011 is het belang van verbinding en ontmoeting alleen maar gegroeid. Heide staat voor een aantal grote ontwikkelingen. Er wordt gestart met de bouw van een nieuw MFC (De Schól) en er zijn plannen voor woningbouw. Deze uitbreiding vraagt om extra inspanning om nieuwe bewoners te betrekken bij het dorpsleven. Het is belangrijk dat zowel oude als nieuwe bewoners zich thuis blijven voelen.